Австралийски учени са открили, че страстта към залаганията и увлечението по хазартните игри са генетично заложени и се унаследяват, пише списание Daily Mail.
 

 

Предишни изследвания показаха наличието на наследствена предразположеност към  хазарта  при мъжете.

 


Учените от Куинсландкия университет в Бризбейн, провели нови изследвания, и доказали, че подобна зависимост съществува и при жените.

 

Изследователите интервюирали над над 2700 жени и 2000 мъже, вписани в австралийския регистър на близнаците, както и техни близки и приятели, за склонността на доброволците към хазартните игри.

 

Почти всички  участници  в проучването били склонни на рискови залагания, в една или  друга степен.

 

Било установено, че при мъжете клинично значимата зависимост към хазартните игри била два пъти по-често срещана, отколкото при жените, но въпреки това, генетичната предразположеност се отнася и за двата пола.

 

Според изследователите, тази разлика се дължи предимно на социални фактори.

 

В хода на изследването се констатирало, че при еднояйчните близнаци склонността към развитие на зависимост към залаганията е значително по-голяма, което, според авторите на изследването, е показател за генетична предразположеност към това състояние.

 

Според ръководителя на изследването проф. Wendy Slutske, хазартната зависимост, подобно на други зависимости, се обуславя не само от един ген, а от комбинацията от няколко.