І-ва част на материала, можете да видите тук.

 

Данни от научни изследвания показват, че дори  при жените, които спират да пушат през първата си бременност, все още съществува висок риск да имат проблеми със следващата бременност, дори 3 години след като са спрели да пушат.

 


Специалистите напомнят че токсичните вещества и високото съдържание на въглероден оксид в цигарения дим, оказват влияние върху възможността на плацентата да функционира нормално, затрудняват притока на кръв към плода и способността на тялото да произвежда колаген.


Токсичните вещества в организма на бременната стават причина за различни патологии на амниотичната мембрана, което увеличава риска от смърт на плода, преждевременно раждане, както и вродени малформации и здравословни проблеми.

 

Тютюнопушенето, особено в първите месеци от бременността пречи на доставянето на кислород до емрионалните клетки в много ключови моменти от развитието на плода. Когато клетките страдат от недостиг на кислород не могат да се делят нормално, в следствие, на което се появяват деформации в крайниците.


Според експертите, дори няколко цигари на ден, особено в първите месеци на бременността увеличават риска от вродени дефекти на горните крайници. Като доказателство на тази хипотеза, учените изтъкват факта, че в повечето случаи тези деформации се срещат  при новородени, които нямат подобни дефекти в рода си, а майките им са настоящи или бивши пушачки.


Изследователи от Университета в Пенсилвания са проучили данните за повече от 7 млн. раждания в периода от 2001 до 2002 година. Майките на 5200 от новородените, при които имало някаква аномалия в развитието на крайниците, били пушачки. При нито една от жените не бил установен здравословен проблем като диабет, прееклампсия или високо кръвно налягане.


Експертите са категорични – колкото повече цигари на ден изпушва бъдещата майка, толкова по-голям е риска от малформации на крайниците при детето.


Една кутия (20 цигари) увеличава риска от вродени дефекти до цели 78%; от 11 до 20 цигари - до 38 % Тези, които пушат до 10 цигари дневно спират риска за бебетата си до 29 %.



Диагностицирането  на вродените малформации рядко е проблем. В много случаи аномалиите на развитието, особено, когато са по-сериозни могат да се установят при ултразвукови изследвания на плода още преди раждането.


При повечето вродени дефекти на горните крайници се налага хирургично лечение, което се избира съобразно вида и тежестта на патологията. Момента в който се извършва операцията също зависи от вида и -  някои малформации изискват ранна намеса, при други е уместно детето да навърши определена възраст.


Според експертите, избягването на вредните тератогенни фактори, особено през първите месеци на бременността, е единствената възможна профилактика.


Най-доброто, което може да направи една жена за здравето на детето си е да спре цигарите и да приема фолиева киселина още преди да забременее.