Обикновен кръвен тест може да замени досегашния биохимичен скрининг за диагностициране синдрома на Даун, провеждан през бременността, докладваха европейски учени.


При развитие на синдрома на Даун в кръвта на майката се отделя фрагмент от ДНК, чието наличие може да се регистрира при обикновено кръвно изследване, се съобщава в доклада, публикуван в онлайн списанието Nature Medicine.


При синдром на Даун се отчита допълнителна хромозома в 21-та хромозомна двойка. Наблюдава се забавено умствено и, в ранните години, физическо развитие. При тези хора има висок риск от наличие на различни заболявания. Характерни са пороци на сърцето, проблеми със слуха, чести респиранторни заболявания, тиреоидни, болест на Алцхаймер, левкемия, проявяващи се още в детска възраст. Продължителността на живота е кратка.


Новият кръвен тест не крие рискове за бременността в сравнение с досегашните тестове, за осъществяването на които се налага взимане на проба от околоплодните води чрез амниоцентеза или плацентата чрез хорионбиопсия. При тези манитулации, макар и в малък процент съществува риск от спонтанен аборт.


Учени от Кипър, Гърция и Англия съобщават за 14 случая на Даун, правилно идентифицирани с помощта на кръвния тест. Тестът все още не е застъпен в клиничните лаборатории, но учените се надяват в рамките на година с помощта на допълнителни изследвания да въведат този начин за диагностициране в медицинската практика.