в-к Лечител
в-к Лечител
 

Фолиевата киселина намалява вродените аномалии до 70%

Брой: 50, 16 декември 2010 - ПРЕД РОЖДЕСТВО
     Аненцефалията е рядък вроден дефект. Според последни данни той засяга около 860 бебета в САЩ всяка година, пише американското списание Life Extension. Честота на заболяването е 2 на всеки 1000 бебета. То може да възникне през първите 28 седмици от бременността, когато невралната тръба, от която се формират гръбначният и главният мозък, не се затваря. 
     В зародиша невралната тръба се формира като слой от клетки, които нормално образуват цилиндър. Аненцефалията се наблюдава, когато един от краищата на невралната тръба не може да се затвори. В зависимост в кой край се наблюдава тази аномалия имаме частична или пълна липса на главен или гръбначен мозък или недоразвитие на черепните кости. Ако не се затвори долният край, заболяването се нарича спина бифида. Най-често децата с тази аномалия се раждат мъртви или живеят кратко. 
     Причината за аненцефалията не е известна, но се смята, че участват различни генетични фактори и фактори на околната среда. 
     В резултат на многобройни изследвания учените са установили, че приемането на фолиева киселина може да намали до 70% риска от дефекти на невралната тръба. Препоръчва се на жените да приемат 400 мг фолиева киселина дневно. Тя може да се набави от различни зелени листни зеленчуци и зърнени храни, както и от различни поливитаминни комплекси. (Бел. ред. Фолиева киселина може да си набавите от мултивитаминния комплекс Витатабс ABCDE.) 
     При жени, които вече са имали дете с подобни дефекти или имат фамилна анамнеза на заболяването, се препоръчва до 10 пъти над препоръчителната доза фолиева киселина (4000 мг/дневно). 
     От 1995 г. в САЩ е започнала информативна кампания за ползите от приемането на фолиева киселина за редуциране на риска от вродени аномалии при децата. В резултат на кампанията се наблюдава до 40% намаляване на бебетата родени с такива аномалии.


Брой: 50, 16 декември 2010
 
 
Продукти
 
КОТЕШКИ НОКЪТ (CAT'S CLAW)
 
БЕТАМАКС®
 
Витамар Джуниър
 
Lechitel.BG :::
 
Книга Лечител
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД