Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сексуално здраве

Възрастта на бащата и вродените детски аномалии

Д-р Христо Одисеев Архив 2009г.

Раждането на деца с вродени аномалии не е рядко явление и  в последните години техният брой непрекъснато нараства.

А дефектитe са най-различни. Едни са с изолирани признаци: цепната уста, незараснал долен край на гръбначния стълб, хемофилия, забавено калциране на костите и т.н.

Други представляват „букет” от признаци (наречени синдроми, носещи най-чест името на откривателя им). Дауновият синдром например, дължащ се на аномалия в 21-та хромозомна двойка, се изразява с глупаво лице, широк сплескан нос, провиснали малки уши, задебелен, леко изплезен език, къси ръце и крака, плоски длани и стъпала с къси пръсти, умствено изоставане, сърдечни, слухови и очни смущения.

Досега причините на дефектите се търсеха само в бременната жена, бъдеща майка. Те не са една и две, а много: вирусни, бактериални и паразитни инфекции (рубеола, хепатити, бруцелоза, токсоплазмоза и редица други), генетични аномалии, токсични въздействия, радиационни лъчения, непълноценно хранене, пушене, прекомерна употреба на алкохол.

Като причина следва да отбележим и раждането в късна възраст. Честотата на Дауновия синдром нараства прогресивно с напредване на възрастта на бременните. При жените, родили на 20-25 годишна възраст, случаите са 1 на 1400, а при тези между 42-45 години 1 на 44 новородени.

Оказа се обаче, че в много от случаите бащите имат сериозна вина за вродените детски аномалии, като в основата стои прекалено дългото им ергенуване.

Първата публикация, третираща връзката на напредналата възраст на бащата с повишение честотата на вродените пороци, се появи преди 50 г. Но остана незабелязана. В последно време започнаха да излизат все по-често съобщения, доказвщи бащината взраст като причина за различни вродени дефекти у децата.

Проучванията на датски учени установиха, че след всяко възрастово десетилетие на бащата, дефекта „разцепено небце” нараства с 27%. Шведски изследователи доказаха, че шизофренията е по-честа при деца на бащи в напреднала възраст.

Към тези открития може да се добави и съобщението на френско-американски колектив, че... рискът от спонтанен аборт също е свързан с възрастта на съпруга. Проследявайки 5000 жени, изследователите констатират, че спонтанните аборти сред жените, чийто съпрузи са по-възрастни от 50 години, са двойно по-чести, отколкото на 20-годишните.

Как се обясняват тези факти? С нарастване на възрастта изграждането на сперматозоидите постепенно намалява своя интензитет, коректност и последователност, а генетичния им материал (ДНК) става все по-нестабилен и уязвим на вредни влияния. Резултатът - промени (мутации), обуславящи вродените пороци. След 40-годишна възраст сперматозоидите намаляват своята подвижност и оплодителна способност

Това се явява като допълнителна причина за безплодието сред жените. В последните години в развитите страни тенденцията за късно задомяване, дължащо се на различни социални и икономически фактори, непрекъснато расте. А с това се увеличава и броят на генетичните аномалии сред новородените.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg